Taekwondo

Wat is Taekwondo

De olympische sport taekwondo kenmerkt zich door hoge dynamische traptechnieken. Wanneer je begint met taekwondo zal je merken dat je steeds leniger en sterker wordt en gaat je conditie omhoog. Taekwondo komt oorspronkelijk uit Korea en wordt internationaal door zo’n 80 miljoen sporters beoefend.

Taekwondo kent twee wedstijdvormen, namelijk sparring en stijl. Bij sparring worden er punten geteld wanneer voettechnieken geraakt worden op het pantser en/of helm, stoottechnieken mogen alleen op de torso geplaatst worden. Tijdens stijlwedstrijden beslist een jury wie de mooiste vormen loopt. Degene die de minste technische fouten maakt en de beste presentatie laat zien wint! Wedstrijden zijn zeker niet verplicht, veel taekwondoka’s trainen recreatief en halen voldoening uit de goede work-out die zij krijgen. 

Veel beginnende sporters hebben de droom ooit de zwarte band te halen. Elk half jaar vindt een examen plaats binnen de vereniging. Wanneer een sporter er aan toe is, is het mogelijk om deel te nemen aan het nationale dan examen. De onderdelen worden veelvuldig tijdens de les getraind, bestaande uit:

  • Sparring
  • Stijlvormen
  • Zelfverdediging
  • Stapsparring
  • Kussen schoppen

Taekwondo Spirit

Vanuit de traditionele Koreaanse ideologie zijn zelfoverwinning en het ten goede komen van de mensheid geworteld in de geest van taekwondo. De vijf kernwaarden van taekwondo zijn doorzetting (Innae), moed (Yonggi), hoffelijkheid (Yeui), gerechtigheid (Jeongui) en bereidwilligheid (Bongsa). 

Taekwondo doe je niet alleen, maar met elkaar. Je traint samen; sparren, kussenschoppen of zelfverdediging. Het pantser kun je nagenoeg niet zelf vastmaken, ook hiervoor help je elkaar. 


Taekwondo bij Hantei is voor iedereen geschikt

Gevarieerde groepen

Binnen de club zijn er verschillende groepen voor de kinderen, jeugd en volwassenen. Voor de beginnende 35-plussers is er een speciaal uur gereserveerd

Naar eigen inzet

Bij Hantei is het mogelijk om recreatief te trainen, maar voor de fanatieke sporters wordt er meer aangeboden. Hantei doet geregeld mee met wedstrijden waar gespard wordt en/of stijlvormen gelopen worden.

Weerbaarheid

Sterk in je schoenen staan is altijd belangrijk geweest. Bij taekwondo leer je om jezelf fysiek en mentaal verdedigen en wordt er gewerkt aan zelfvertrouwen.

De Zwarte band

Beginnende sporters zullen misschien onder de indruk zijn van de zwarte banders. Toch zijn zij ook ooit ergens begonnen, op jonge leeftijd, maar soms ook als volwassen dertiger of veertiger!

Elke training is afwisselend en houdt je scherp

Zelfverdediging​

Taekwondo is natuurlijk meer dan alleen sport. Bij het onderdeel Hosinsul, leer jij jezelf verdedigen op straat en werk je aan je weerbaarheid.

Stapsparring

Met stijlvormen, genaamd taegeuks, lopen wij een vorm dat bestaat uit technieken in een vast patroon. In je eentje loop je je mooiste vorm!

Examentraining

Op een kussentje of oefenpop, met de naam Bob, kun je je uitleven en op je aller hardst schoppen en stoten.

Sparring

Met een pantser, been- en armbeschermers, trainen we met het sparren. Dit doen wij onder totale controle en zonder pijn!

Stijlvormen

Met stijlvormen, genaamd taegeuks, lopen wij een vorm dat bestaat uit technieken in een vast patroon. In je eentje loop je je mooiste vorm!

Conditietraining

Op een kussentje of oefenpop, met de naam Bob, kun je je uitleven en op je aller hardst schoppen en stoten.

Trainers

Budovereniging Hantei hecht veel aandacht aan de trainers. Alle trainers zijn bevoegd en hebben een hoofdtrainers-diploma van het NOC*NSF. De trainers zijn tevens bedreven juryleden, opleiders voor Taekwondobond NL en enkele zelfs docenten op middelbaar en beroepsonderwijs.

Jan de Graaf

Hoofdtrainer
7de dan

Randy de Graaf

Jeugdtrainer vanaf 12 jaar en Stijl
6de dan

Hasan Ocacki

Jeugdtrainer tot 12 jaar
2de dan

Gulzade Göktas

Trainer Sparring
1e dan

Robert Oude Alink

Trainer