Scorebord


Bij iedere wedstrijdmat staat op de jurytafel met een scorebord. Dit scorebord heeft een blauw en een wit gedeelte. Op elk gedeelte staan de termen; Ippon, Waza-Ari, Yuko en Straf (Shido). Aan het begin van de wedstrijd staan er allemaal nullen op het scorebord.

Wanneer een judoka aan een wedstrijd gaat deelnemen, draagt hij/zij een wit of een blauw judopak (bij reguliere wedstrijden krijg je een witte of een rode band over je eigen band). 

De eerst opgenoemde judoka draagt een wit pak (bij reguliere wedstrijden draag je een witte band over je eigen band). De judoka die als tweede wordt opgeroepen draagt een blauw judopak  (bij reguliere wedstrijden draag je een rode band over je eigen band).

Nadat de wedstrijdtijd is verstreken, worden de punten niet bij elkaar opgeteld. De hoogste score telt. Bij Ippon is de wedstrijd gelijk afgelopen. Twee Waza Ari’s staan gelijk aan één Ippon.

Als je een mooie worp hebt gedaan, denk dan niet dat het wel eens een Ippon zou kunnen zijn. Ga altijd verder met een houdgreep. Misschien vindt de scheidsrechter het geen Ippon, en intussen heb jij al mooi iemand in een houdgreep! Dus pas stoppen als je Ippon of Matte hoort! 

Als je verloren hebt, tellen jou eventuele scores niet mee, de gene met de hoogste scores wint en krijgt de punten.

Hieronder volgt een korte uitleg van het scorebord:

De judoka in het blauwe judopak maakt een techniek, waardoor de judoka in het witte judopak op de grond komt. De scheidsrechter beoordeeld dit met een Yuko. Er komt nu aan de blauwe kant van het scorebord een 1 bij de Yuko te staan.

De scheidsrechter vindt dat de judoka in het blauwe pak, te weinig aanvalt. Deze judoka krijgt een Shido van de scheidsrechter. Omdat de eerste drie Shido’s in één wedstrijd de waarschuwingen zijn, krijgt de judoka in het wit geen score op het scorebord. De judoka in het blauwe judopak staat dus nog steeds met een Yuko voor op de judoka met het witte judopak.

De judoka in het witte judopak werpt de judoka in het  blauwe judopak. De scheidsrechter beoordeeld dit met een Waza-Ari. Er komt nu aan de witte kant van het scorebord een 1 bij de Waza-Ari te staan. 

Nadat de scheidsrechter Matte en vervolgt door  Sore-Made heeft gezegd, is de wedstrijd afgelopen. De judoka met het witte judpak heeft gewonnen. Dit omdat een Waza-Ari een hogere score is dan een Yuko die de judoka in het blauwe pak heeft behaalt.

 

Tip:
Je kunt ook zeggen, dat de judoka met de meeste punten, heeft gewonnen. In dit geval staat het:

1 punt voor de judoka in het blauwe judopak en 10 punten  voor de judoka in het witte judopak,. De eventuele straffen worden niet meegerekend