Banden & Examens

Een belangrijk onderdeel van judo zijn de graduaties. Iedere judoka start met de witte band (6e kyu). Hier links zie je de volgorde van de banden en de bijbehorende Japanse namen. Bij de lagere banden verdien je eerst slippen, dit zijn gekleurde uiteindes van van de band. Bij een witte band kun je de gele, oranje, groene, blauwe of bruine slip krijgen. Bij de opvolgende banden is er telkens één slip minder te behalen (er bestaat dus geen gele band met witte of gele slip).

Ieder jaar zijn er twee examens binnen de vereniging: in januari is er een examen voor alle judoka’s met een witte band (met en zonder slip) en rond juni/juli is er een examen voor alle judoka’s, behalve de judoka’s met een bruine band of hoger. Als je op wilt voor de zwarte band (1e dan) of hoger, dan worden de examens op een centraal punt afgenomen (voor de eerste paar dangraden is dat in Markelo).

Een judo examen bestaat uit drie onderdelen: valbreken, staande technieken en grondtechnieken. Het examen voor de zwarte band en hoger kent daarnaast ook nog het Kata. Dit zijn voorgeschreven stijlvormen waarin de judoka de verschillende aspecten van judo tot in perfectie moet demonstreren. Men kan door ook vrijstelling krijgen voor deze Kata, hiervoor moet men 100 danpunten halen bij de daarvoor aangewezen judotoernooien. Iedere ippon is daarbij 10 punten waard en waza-ari 7 punten.

Judo technieken

Judo kent veel verschillende technieken. Deze technieken zijn opgedeeld in de volgende categorieën:

Staande technieken (Tachi-waza):
Beenworpen (Ashi-waza)
Heupworpen (Koshi-waza)
Schouderworpen (Kata-waza)
Armworpen (Te-waza)
Offerworpen (Sutemi-waza)

Overnames (Kaeshi-waza)
Combinaties (Renraku-waza)

Grondtechnieken (Ne-waza):
Houdgrepen (Osae-komi-waza)
Wurgingen (Shime-waza)
Armklemmen (Kansetsu-waza)

Hieronder kun je zien welke technieken je moet kennen voor iedere band. Voor elke band geldt dat je ook alle technieken van de vorige banden moet kennen.
Let op: de vereiste technieken kunnen per vereniging verschillen. De eisen voor de 1e dan en hoger liggen wel vast.

Judo technieken per band

Hieronder staat per band beschreven wat je moet kennen voor je examen. Let op: dit zijn de exameneisen van budovereniging Hantei, de eisen kunnen per vereniging verschillen, alleen de eisen voor de 1e dan en hoger zijn vastgelegd. De nieuwe technieken die je per band moet kennen zijn aangegeven met een *.

Gele band (5e kyu)

Staande technieken (Tachi-waza)
Beenworpen (Ashi-waza)
O-soto-gari
De-ashi-barai
Heupworpen (Koshi-waza)
O-goshi
Koshi-guruma
Schouderworpen (Kata-waza)
Ippon-seoi-nage
Grondtechnieken (Ne-waza)
Houdgrepen (Osae-komi-waza)
Kesa-gatame
Yoko-shiho-gatame
Passeer & kanteltechnieken
Kanteltechniek uke bokje 1
Kanteltechniek uke bokje 2