Judo

Wat is Judo

Judo is een sport voor iedereen. Voor jong en oud en voor zowel meisjes als jongens. Duizenden judoka’s beoefenen in de recreatieve sfeer met veel enthousiasme de judosport. Daarnaast is judo ook een olympische wedstrijdsport. Wie kent onze judolegendes Anton Geesink of Wim Ruska niet? Maar ook de talenten van deze tijd zoals Noël van ’t End, Michael Korrel, Sanne van Dijke, Kim Polling, Guusje Steenhuis of onze eigen Hilde Jager. Veel judoka’s zijn actief in de wedstrijdsport. Zij trachten elkaar met een judoworp op de mat te werpen of hun tegenstander met behulp van een grondtechniek onder controle te krijgen.

Een judoka gebruikt de kracht van zijn tegenstander om deze te overmeesteren. Judo werd door Jigoro Kano ontwikkeld vanuit de traditionele Japanse vechtkunst jiu jitsu. Judo betekent letterlijk “zachte weg”. Voor de pedagoog Kano was judo niet zomaar een sport. Hij beschouwde het vooral als een opvoedkundige methode. Door judo leer je positief omgaan met agressie. Judo is bovendien beschaafd. Zonder je tegenstander te blesseren, leer je hem of haar te overmeesteren.

 

Judo bij Hantei

Hantei staat bekend als vereniging met een rijke en succesvolle geschiedenis. De club heeft meerdere Nederlands kampioenen voortgebracht en ook op het internationale toneel hebben de judoka’s diverse prijzen in de wacht gesleept. Naast de wedstrijdsport is er ook veel aandacht voor de breedtesport.

De judotrainingen worden onder ander verzocht door Carlos Platier Luna (winnaar van Expeditie Robinson en oud topjudoka) en Renée van Harselaar (2e op het WK  junioren).

Buiten de trainingen om worden er ook tal van activiteiten georganiseerd voor zowel jong als oud. Denk hierbij aan judokamp, spelmiddagen en diverse borrels. Ook na en tijdens de trainingen is het altijd gezellig in onze eigen kantine!

 

Judo is voor iedereen!

Zelfvertrouwen

Met judo sta je sterker in je schoenen. Judo vergroot je zelfvertrouwen in sociale situaties, zoals het maken van vrienden of het uiten van je mening.

Discipline

Judo leert je om jezelf te beheersen en geeft je tegelijkertijd ook het doorzettingsvermogen om dingen aan te gaan die je normaal niet aan zou gaan.

Respect

Judo is een Japanse sport en respect staat centraal in de Japanse cultuur. Je leert respect te hebben voor jezelf, de trainer en de mensen om je heen.

Fitter dan ooit!

Judo helpt je om fitter, sterker en gezonder te worden. Het is een sport waarmee je je gehele lichaam en ook je geest traint. Judoka's staan dan ook bekend als één van de fitste atleten.

Elke training is afwisselend en houdt je scherp

Techniek

Op een judotraining leer je verschillende technieken om je tegenstander te werpen en om vervolgens een houdgreep, armklem of wurging aan te zetten. Ieder jaar is er een examen waarop je door deze technieken te demonstreren en hogere band kunt halen.

Randori

Randori is een vorm van sparren. Je
probeert elkaar te werpen, te controleren of te laten afkloppen. Randori is een manier om je judotechnieken te verbeteren en toe te passen in een wedstrijdsituatie.

Kracht & Conditie

Kracht en conditie zijn ook belangrijke aspecten van een judotraining. Hoewel judo je leert om de kracht van je tegenstander slim te gebruiken, is het zeker een voordeel als je sterker en fitter dan je tegenstander bent.

Kata

Kata zijn stijlvormen die men beoefent voor het behalen van de zwarte band en hoger. Iedere kata bestaat uit een reeks technieken waarmee men kan laten zien dat ze de
verschillende aspecten van het judo
uitstekend beheersen.

Demonstraties

Een aantal keer per jaar geeft Hantei judo demonstraties. Een groep judoka's traint hier ieder jaar voor en laat dan onder andere de meest spectaculaire judotechnieken zien. Na afloop van zo'n demonstratie is er vaak de mogelijkheid om judo zelf te proberen.

Judo Extra

Voor kinderen die niet in een reguliere groep mee kunnen komen is er Judo Extra. Deze groep is kleinschalig waardoor er extra veel aandacht en tijd is voor de judoka's. Iedereen is welkom bij Hantei!

Trainers

Carlos Platier Luna

Hoofdtrainer
3e van Spanje
Winnaar Expeditie Robinson

Renee Van Harselaar

Renée van Harselaar

Trainer
2e WK junioren

Toon Pross

Toon Pross

Trainer

Kevin Leuwerink

Kevin Leuwerink

Trainer