Jiu-Jitsu

Wat is Jiu-Jitsu

Jiu-jitsu is een traditionele krijgskunst die zich richt op zelfverdediging tegen gewapende en ongewapende aanvallers. Het woord jiu-jitsu betekent “zachte kunst” of “soepele techniek” en verwijst naar het principe van het gebruiken van de kracht en beweging van de tegenstander in je voordeel. Jiu-jitsu is ontstaan uit verschillende vechtstijlen die door de samurai werden beoefend in het feodale Japan. Het omvat een breed scala aan technieken, zoals worpen, klemmen, verwurgingen, slagen, trappen, drukpunten en wapens.

Japanse jiu-jitsu wordt beschouwd als de voorloper van zowel judo als BJJ (brazilian jiu-jitsu). De oprichter van judo deed oorspronkelijk aan jiu-jitsu en heeft de gevaarlijke elementen uit het jiu-jitsu gehaald, waardoor het uiteindelijk een olympische sport heeft kunnen worden. Brazilian Jiu-Jitsu focust zich vooral op het grondwerk (ne-waza). Jiu-jitsu is dus veel breder dan judo en BJJ, leert je alle mogelijke manieren om jezelf te verdedigen en is een uitstekende basis voor iedere vecht- en verdedigingssport.

 

Jiu-jitsu bij Hantei

Jiu-jitsu is terug van weg geweest bij Hantei. Ruim 15 jaar geleden was jiu-jitsu ook onderdeel van onze budovereniging. Sinds 29 maart 2022 is de sport weer te beoefenen bij Hantei. De groep bestaat uit een mooie mix van lagere banden die sinds een jaar of 2 begonnen zijn en hogere banden die in het verleden al eerder jiu-jitsu hebben beoefend. De minimumleeftijd is 12 jaar en de sport is tevens ook zeer geschikt voor de wat oudere sporter. De focus ligt tijdens de trainingen voornamelijk op de verschillende technieken.

De sport is ook zeer geschikt als zelfverdediging, tijdens de trainingen wordt er geoefend op hoe men zich uit benarde posities kan bevrijden, hoe je aanvullen kunt blokkeren of ontwijken, tegenstanders kunt controleren en hoe men zich tegenover wapens verdedigt. Daarnaast leer je niet alleen de fysieke technieken, maar ook mentaal wordt je sterker. Je bent je meer bewust van je omgeving en leert kalm en gefocust te blijven onder druk en om je angst en woede te beheersen.

Waarom jiu-jitsu?

Zelfverdediging

In de huidige samenleving is het van belang dat je jezelf kunt verdedigen. Bij jiu-jitsu leer je hoe je dit op een gecontroleerde en veilige manier kunt doen.

Weerbaarheid

Bij jiu-jitsu leer je je grenzen aangeven en op te komen voor je zelf, zowel fysiek als mentaal. Daarmee sta je sterker in je schoenen.

Veelzijdigheid

In tegenstelling tot de meeste martial arts richt jiu-jitsu zich op alle aspecten van de vechtkunst. Jiu-jitsu is daarmee een uitstekend uitgangspunt voor iedere vechtsport.

Gevarieerde groep

De groep bestaat uit verschillende leeftijden, geslachten en niveaus. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen van de trainer, maar ook van elkaar veel kunt leren!

Veel variatie in de trainingen!

Atemi's

Een belangrijk onderdeel in het jiu-jitsu zijn de atemi's. Dit is een verzamelnaam voor alle slagen, trappen en stoten. In tegenstelling tot de meeste vechtsporten leer je in jiu-jitsu hoe je deze technieken kunt gebruiken om je te bevrijden uit benarde situaties.

Worpen & valbreken

Een ander belangrijk onderdeel zijn de werptechnieken. Hoe zet je een aanval van een ander om in een worp, waarbij de tegenstander op de grond eindigt, waarna je de situatie vervolgens kunt controleren. Ook leer je valbreken, misschien wel de belangrijkste les binnen jiu-jitsu.

klemmen & controles

Je leert jezelf bevrijden uit grepen van je tegenstander door middel van arm-, pols-, schouder- en vingerklemmen. Tevens leer je hoe je de tegenstander onder controle houdt tot hulp arriveert.

Wapens

In jiu-jitsu leer je je te verdedigen tegen wapens zoals stokken en messen. In de meeste situaties is wegrennen de beste optie, maar soms heb je die keuze helaas niet. Ook leer je hoe je met wapens als een ebo-stick, stok of paraplu je jezelf kunt verdedigen.

Kata

Kata zijn stijlvormen die men beoefent voor het behalen van de zwarte band en hoger. Iedere kata bestaat uit een reeks technieken waarmee men kan laten zien dat ze de
verschillende aspecten van het jiu-jitsu
uitstekend beheersen.

Demonstraties

Een aantal keer per jaar geeft Hantei jiu-jitsu demonstraties. De groep traint hier ieder jaar voor en laat de diversiteit van de sport zien. Atemi's, worpen, klemmen, wapens, alles komt voorbij. Na afloop van zo'n demonstratie is er vaak de mogelijkheid om jiu-jitsu zelf te proberen.

Trainer

Robert oude Alink

Trainer